Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Catalonië

Als u denkt aan Catalonië en Barcelona, dan zult u niet meteen denken aan de zakelijke mogelijkheden. De meeste mensen denken aan het zonnige klimaat, voetbal, kunst en creatieve uitspattingen. Toch is Catalonië de meest belangrijke economische bestemming van Spanje. Alleen Baskenland kan in de buurt komen van de productiecijfers van Catalonië. Heel veel Nederlandse bedrijven hebben dan ook voor Catalonië gekozen als investeringsregio in Spanje en doen dagelijks zaken met Catalonië.

Economisch sterk

Zakendoen in Catalonië met Snelvertaler
Catalonië is de hub voor import en export in Spanje. Een op de vijf bedrijven in Catalonië exporteert goederen naar het buitenland, met voornamelijk de EU-landen als hoofdbestemming. Tegenwoordig worden er vooral veel technologische producten geëxporteerd. Bijna een kwart van de buitenlandse bedrijven die in Spanje hebben geïnvesteerd, hebben gekozen om zich in Catalonië te vestigen en vanuit Catalonië de rest van de Spaanse markt te voorzien van hun handelswaar. De infrastructuur in Catalonië biedt een goede basis voor buitenlandse investeerders. De internationale zeehavens, luchthavens en een uitgebreid netwerk van moderne spoor- en snelwegen maken de regio vanuit de hele wereld goed toegankelijk. Niet voor niets worden in Barcelona vele internationale congressen en beurzen georganiseerd.

Zakendoen met de Catalanen is niet erg moeilijk. Toch is er een aantal dingen waarmee de Nederlandse zakenman of –vrouw rekening moet houden om succesvol te zijn. De experts van vertaalbureau Snelvertaler geven u hier de belangrijkste Tips & Tricks voor succesvol zakendoen in Catalonië.

Tip 1: Check openingstijden

In Catalonië gaan de meeste bedrijven ’s ochtends vroeg al open en overdag een aantal uren dicht. Veel overheidsorganen en banken gaan om twee uur ’s middags dicht en gaan niet weer open. In de zomermaanden kan dit nog eerder zijn. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig om vooraf te checken wat de openingstijden zijn van bedrijven waarmee u zakendoet.

Tip 2: Kleed formeel

Spanjaarden, en daarmee ook de Catalanen, kleden zich in zakelijke outfits. Tijdens vergaderingen dragen mannen en vrouwen formele kleding. U doet er dus verstandig aan mee te doen aan deze trend. Ook in de zomermaanden draagt u een formeel pak.

Tip 3: Neem de tijd

Wanneer u kennismaakt met een Spanjaard, dan is het schudden van handen voldoende. Neem de tijd voor een klein praatje en informeer naar familie, kinderen en sociale bezigheden van uw Spaanse zakenpartner. Spanjaarden hechten veel waarde aan sociale omgang. Oprechte interesse en openheid worden gewaardeerd.

Catalaans Spaanse vertalingen met vertaalbureau Snelvertaler
Tip 4: Hiërarchie

De meeste bedrijven in Catalonië zijn hiërarchisch van structuur en de baas neemt de beslissingen. Omdat u de baas niet altijd te spreken krijgt, kan dit leiden tot lange en gecompliceerde onderhandelingssituaties of documenten uitwisselingen, vooral bij overheidsinstellingen. Een netwerk van zakenmensen die de juiste mensen kennen is cruciaal om succesvol zaken te doen in Catalonië.

Tip 5: Goed vertaalbureau

De algemene voertaal in Catalonië is het Spaans. Ook het Catalaans wordt nog veelvuldig gesproken. Voor het Spaans geldt dat het geen moeilijke taal is om te spreken, maar de meeste buitenlanders vinden het wel lastig om Spaans te lezen en te schrijven. Vooral als het gaat om zakelijke documenten zoals offertes, algemene voorwaarden en contracten is een goed vertaalbureau onmisbaar.

Documenten vertalen van en naar het Catalaans

Snelvertaler helpt u in Nederland en in Spanje om documenten zakelijk en correct van en naar het Spaans én in het Catalaans te vertalen. Naast algemeen zakelijke documenten, kunnen onze professionele vertalers u ook helpen met branchespecifieke vertalingen, zoals het vertalen van medische documenten, technische stukken, juridische correspondentie of beëdigde vertalingen.

2019-11-04T11:24:29.9404685Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin Vroom een e‑mail
Al onze vertaalbureaus zijn gewoon geopend. Wij verzoeken u om uw aanvraag te versturen via e-mail of ons klantportaal te gebruiken. Als u een prijsopgave wilt voor vertaling van een officieel document, ga dan naar www.vertaaldocument.nl.
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 45 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.