Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Denemarken

Gekleurde huizen in Nyhavn
Denemarken is het thuisland van een aantal grote internationale bedrijven en staat wereldwijd bekend om kwalitatief hoogwaardige producten. Nederlandse en Deense bedrijven doen al jaren succesvol zaken met elkaar in vele branches. In de voedingsindustrie en in de landbouw zijn Nederlandse en Deense bedrijven al jarenlang partners. Veel Deense modemerken, designmeubelen en sieraden zijn erg gewild bij Nederlanders. In de scheepvaart- en transportsector worden er tussen Nederland en Denemarken veel zakengedaan. En natuurlijk mag de windenergie niet ontbreken. Denemarken kent grote windmolenproducenten die veel afzetten in Nederland.

Zakendoen met Denen is over het algemeen een prettige ervaring. Natuurlijk is het altijd verstandig u van tevoren te verdiepen in de Deense zakelijke etiquette. En helpen wij u graag met het vertalen van visiekaartjes of uw website naar het Deens. Daarnaast hebben we voor u een aantal tips voor succesvol zakendoen met de Denen voor u op een rijtje gezet:

Tip 1: Communicatie

De Denen zijn direct in hun communicatie. Directe communicatie wordt gezien als eerlijk en oprecht, terwijl te lange verhalen de illusie wekken dat u iets te verbergen heeft. Verwacht geen lange smalltalk voorafgaand aan een afspraak of een vergadering. De Denen houden van droge humor en een grapje mag best gemaakt worden.

Tip 2: Verantwoord ondernemen

De Denen staan niet alleen bekend om design, kwalitatieve producten, maar ook zeer zeker om hun verantwoordelijkheidsgevoel tegenover hun omgeving. Ze verwachten deze instelling ook van hun Nederlandse zakenpartners. Wanneer u niet kunt laten zien dat uw onderneming verantwoord omgaat met het milieu of geen maatschappelijke betrokkenheid toont, dan zal uw relatie met de Deense zakenpartner over het algemeen stroef verlopen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een serieuze zaak in Denemarken.

Tip 3: Meetings

Bij meetings met uw Deense zakenpartners is het van belang ruim op tijd te komen en van tevoren uw zaken georganiseerd te hebben. Dit kunt u ook van uw Deense zakenpartners verwachten. Het is gebruikelijk om voorafgaand aan een afspraak een agenda met de onderwerpen van het gesprek op te stellen. In Denemarken vindt men het belangrijk dat op uw visitekaartje een fysiek adres van uw onderneming in plaats van alleen een postbusadres staat. Natuurlijk kunt u door ons uw visitekaartje laten vertalen naar het Deens! Wanneer u een positieve indruk wilt maken op uw Deense zakenpartners, vertaal uw documenten dan niet enkel in het Engels, maar ook in het Deens.

Tip 4: Etiquette bij een zakelijke afspraak

Handen schudden gebeurt kort en krachtig in Denemarken en het is gebruikelijk om elkaar in de ogen te kijken. De agenda van een afspraak is van tevoren vastgelegd en deze wordt ook gevolgd. Uw kleding is zakelijk formeel en u spreekt uw zakenpartner alleen met een voornaam aan als deze daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

In de praktijk zijn de Deense en Nederlandse zakelijke cultuur vrij vergelijkbaar. Beide partners zullen goed in het Engels met elkaar kunnen communiceren. Soms zal het echter noodzakelijk zijn uw teksten in het Deens beschikbaar te stellen, of correspondentie van uw zakelijke contacten te laten vertalen naar het Nederlands. Wij kunnen u assisteren met correcties van stijl, spelling en grammatica in uw communicatie. Wij hebben ruime ervaring op allerlei gebieden, van agrarische teksten tot juridische stukken, zakelijke overeenkomsten, brochures en visitekaartjes, medische teksten en technische handleidingen of veiligheidsbladen.

2019-11-04T11:34:59.3544685Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique Blom een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.