Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Indonesië

Zakendoen in Indonesië met vertaalbureau Snelvertaler

Succesvol zakendoen in Indonesië? Neem contact met Snelvertaler op voor de mogelijkheden.

Zakendoen in een ander land brengt behoorlijk wat werk met zich mee. Niet alleen moet u praktische voorbereidingen doen, vaak wilt u zich van tevoren ook inlezen in de heersende zakelijke cultuur. Indonesië verschilt op behoorlijk wat punten met de heersende zakencultuur in Nederland. Wilt u zaken gaan doen in Indonesië, dan helpt vertaalbureau Snelvertaler u graag op weg door wat tips op een rijtje te zetten.

Wees niet te direct

Nederlanders komen graag meteen to the point. Dat is in Indonesië niet de gewoonte. Sterker nog: in het zakenleven is het de gewoonte om elkaar eerst persoonlijk wat beter te leren kennen, alvorens er overgegaan wordt op zaken. Het is dan ook verstandig om hier uw tijd en moeite in te steken. Ga de eerste afspraken samen ontspannen uit eten of zoek een andere vorm van ontspanning. Laat het initiatief bij uw gesprekspartner als het gaat om het beginnen over zaken. Zelfs zakelijke gesprekken beginnen over het algemeen met persoonlijke gesprekken. Vraag beleefd naar het privéleven van uw gesprekspartner en naar het land. Laat zien dat u geïnteresseerd bent in Indonesië. Wijs ook nooit uitnodigingen af, vaak zijn het sociale gelegenheden zoals etentjes waar de meeste zaken gedaan worden!

Formeel

In Indonesië is men erg formeel. Het is dan ook belangrijk dat u hier rekening mee houdt in uw gedrag en uw kledingkeuze. Men verwacht van u dat u formeel en sober gekleed gaat als een zakenman- of vrouw. Ook het uitwisselen van visitekaartjes is heel belangrijk. Een visitekaartje dat aan één kant in het Engels is bedrukt en aan de andere kant in het Indonesisch maakt zeker een goede indruk! U geeft en pakt kaartjes altijd aan met uw rechterhand, omdat de linkerhand als onrein wordt beschouwd in het land.

Lichamelijk contact en voeten

Indonesiërs houden over het algemeen niet van fysiek contact. Waar Nederlanders daar vrij joviaal in zijn, is het in Indonesië niet de gewoonte. Het enige fysieke contact dat plaats vindt, is het schudden van handen. Let er ook op dat u beide voeten op de grond houdt en niet uw voet over uw knie legt. Wanneer uw voet naar iemand wijst, kan dit als een belediging worden opgevat.

Snelvertaler en zakendoen in Indonesië

De officiële, nationale taal van het land is het Indonesisch. Deze taal wordt op alle scholen onderwezen en door vrijwel elke Indonesiër gesproken en gebruikt voor alle officiële documentatie.

Vertaalbureau Snelvertaler heeft jarenlange ervaring met het vertalen van en naar het Indonesisch. Wij zijn u graag van dienst met vertalingen van uw zakelijke documenten en kunnen u ook voorzien van een beëdigde vertaling. Natuurlijk verzorgen wij ook graag uw tolkdiensten ter plaatse of in Nederland.

2019-11-04T12:51:17.9123047Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique Blom een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.