Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Litouwen met vertaalbureau Snelvertaler

Snelvertaler geeft u graag tips voor zakendoen in Litouwen.

Zakendoen in Litouwen

Over de eigen landsgrenzen zakendoen vereist altijd een goede voorbereiding. Natuurlijk wilt u zich van te voren verdiepen in de afzetmarkt, de infrastructuur, wet- en regelgeving. Daarnaast is het vaak ook prettig alvast het één en ander over de (zakelijke) cultuur en gewoontes te weten. Zeker bij de Baltische staten, waar u waarschijnlijk iets minder bekend mee bent, is het prettig om goed voorbereid aan uw buitenlandse ondernemingen te beginnen. Daarom zet Snelvertaler graag vast een paar tips op een rij voor het zakendoen in Litouwen.

Zakelijke relaties

Litouwers hechten grote waarde aan het opbouwen van een relatie. Dat houdt in dat ze eerst persoonlijk contact willen om te zien met wie ze te maken zullen krijgen in het zakendoen. U kunt daarom verwachten dat u, voordat er een deal gesloten kan worden, uitgenodigd wordt in het land. Bij deze eerste ontmoeting wordt er meestal niet over zaken gesproken. Het initiatief daartoe kunt u het beste overlaten aan uw zakenpartner.
Laat zien dat u geïnteresseerd bent in het leven van uw gesprekspartner. Vraag naar zijn of haar privéleven en geschiedenis van het bedrijf. Na verloop van tijd zal uw gesprekspartner vanzelf beginnen over het daadwerkelijke doel van de ontmoetingen.

Meetings

Uiteraard is het bij een afspraak altijd belangrijk om op tijd te komen, maar in Litouwen wordt het vooral ook gewaardeerd als u wat vroeger aanwezig bent. Vervolgens stelt u zichzelf aan alle aanwezigen voor met een handdruk waarbij u oogcontact zoekt en glimlacht. Een vluchtige handdruk zal niet gewaardeerd worden. Let er tijdens het gesprek overigens op dat u uw gesprekspartner nooit in de rede valt; dit is een grove belediging in de Litouwse cultuur.

Organisatie

Litouwse bedrijven zijn hiërarchisch en de beslissingen worden genomen door de toplaag van het bedrijf. Over het algemeen worden beslissingen snel genomen nadat u een goede bang heeft opgebouwd, gaan de uitwerkingen van deals volgens afspraak en worden deadlines strikt opgevolgd. Wanneer u deze instelling deelt, dan bouwt u samen een efficiënte en waardevolle zakenrelatie op. Litouwers zijn bovendien georganiseerd en stipt. Een meeting is voorbereid en de agenda van een vergadering wordt van te voren vastgelegd. Een telefonisch vastgelegde afspraak hoort dan ook per e-mail te worden bevestigd. Als een Litouwer denkt ook maar één minuut te laat te komen, belt hij van tevoren al om zich te excuseren. Ze verwachten deze organisatie en stiptheid ook van hun Nederlandse zakenpartners.

Taal

De officiële taal van Litouwen is het Litouws, een Baltische taal verwant aan het Lets. Daarnaast wordt er ook door een groot deel van de bevolking Russisch en Pools gesproken. In het zakelijke leven zijn Engels en Duits vaak de voertalen.

In sommige gevallen zult u er niet onderuit kunnen documenten in het Litouws aan te leveren, of officiële stukken vanuit het Litouws naar het Nederlands te vertalen. Snelvertaler is u graag van dienst bij uw vertalingen van en naar het Litouws. Wij werken uitsluitend samen met professionele vertalers die moedertaalspreker zijn van de doeltaal. Bovendien zoeken wij voor elke opdracht de juiste specialist zodat u verzekerd kan zijn van een direct inzetbaar eindresultaat. Wij verzorgen ook graag uw beëdigde vertalingen en tolkdiensten ter plaatse of in Nederland.

2019-11-04T12:59:47.6403432Z
Nicolette van Neer
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Nicolette van Neer een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.