Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Macedonië

Zakendoen in Macedonië.

Snelvertaler geeft tips voor succesvol zakendoen in Macedonië.

Als Balkanland dat op de drempel van de Europese Unie staat, is Macedonië voor veel ondernemers een interessant gebied om in te investeren. Bij ondernemen in het buitenland moet u natuurlijk altijd rekening houden met andere wet-en regelgeving en een zakelijke cultuur waar het anders aan toe gaat dan u gewend bent. Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Wij helpen u graag op weg met enkele tips voor het zakendoen in Macedonië.

Kennismaking

Het zakelijke klimaat is in Macedonië nogal formeel en daarbij is een juiste manier van begroeten natuurlijk van belang. In dit land betekent dat een ferme handdruk, een blik in de ogen en een groet die afhankelijk is van het moment van de dag. Weet u de exacte titel van de persoon in kwestie, dan maakt u indruk als u deze gebruikt. In andere gevallen is de achternaam in combinatie met meneer of mevrouw een goede manier om te groeten. Ruimte voor informeel contact is er wel, maar dan wel op initiatief van uw Macedonische gastheer- of vrouw.

Zakelijke afspraken

Zakelijke bijeenkomsten duren vaak lang in Macedonië. Uw zakenpartners zullen grondig te werk gaan en een voorstel van alle kanten bekijken. Verwacht daarom ook niet dat zij over één nacht ijs zullen gaan bij het nemen van beslissingen. Aan de andere kant zal men het van u wel waarderen als u in uw informatie to the point bent en deze waar mogelijk visueel ondersteunt. Wees in uw onderhandelingen ook niet te agressief: vooral in de beginfase zijn Macedoniërs vaak wat achterdochtig ten opzichte van buitenlandse investeerders. Hierbij kan het waardevol zijn om een tolk mee te nemen om de communicatie te vergemakkelijken.

De taal

De officiële taal van Macedonië is het Macedonisch. Daarnaast wordt er door delen van de bevolking ook Albanees, Turks of Servisch gesproken. De meeste Macedonische ondernemers beheersen het Engels echter uitstekend.
Officiële documenten voor vergunningen worden vaak wel alleen in het Macedonisch verstrekt of geaccepteerd. Ons vertaalbureau is u graag van dienst met beëdigde vertalingen. Ook het vertalen van een cv, zakelijke documenten of handleidingen behoren tot de mogelijkheden.

2019-11-04T13:01:55.5955447Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique Blom een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.