Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Maleisië

Zakendoen met Maleisië met Snelvertaler

Snelvertaler geeft tips voor zakendoen in Maleisië.

Bij zakendoen in het buitenland is een goede voorbereiding op cultuurverschillen belangrijk. Vooral in andere werelddelen kan de (zakelijke) cultuur soms behoorlijk anders zijn dan we in Nederland gewend zijn. Het is natuurlijk verstandig om hier vooraf al van op de hoogte te zijn. Daarom geven de experts van ons vertaalbureau u in dit artikel alvast enkele tips met betrekking tot de zakelijke cultuur in dit land.

De Maleisische samenleving

De Maleisische bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. De autochtone Malay, ook wel Bumiputra genoemd, is de grootste daarvan. De meeste functies binnen de overheid en staatsbedrijven worden bekleed door mensen van deze groep. De Malay zijn islamitisch- het is verstandig daar rekening mee te houden en geen alcohol als relatiegeschenk aan te bieden.
In de zakelijke cultuur zult u vaak te maken krijgen met de Maleisiers van Chinese afkomst. U zult merken dat zij over het algemeen directer zijn dan de Malay en sneller tot de kern van de zaak komen. Hetzelfde geldt voor de Indiase zakenlieden. De Indiërs vormen de kleinste etnische groepering in de samenleving.

Zakelijke ontmoetingen

In Maleisië houdt men zich over het algemeen aan ongeschreven regels wat de kledingkeuze betreft. Dit houdt in dat mannen een licht effen overhemd dragen met lange mouwen en een das. Daarbij wordt ook meestal een colbert gedragen. Zorg er in ieder geval voor dat u tijdens zakelijke afspraken nooit in korte mouwen gaat.
Een zakelijke ontmoeting gaat vrijwel altijd gepaard met een maaltijd. Neem dan ook de tijd om een afspraak in te plannen en houd rekening met een ruime uitloop. Let erop dat u visitekaartjes uitdeelt en ontvangt met twee handen. Relatiegeschenken zijn niet gebruikelijk, tenzij u wordt uitgenodigd bij iemand thuis.

De taal

Maleisië kent twee officiële talen: het Maleis (voluit het Bahasa Malaysia) en het Engels in de deelstaat Sarawak. Het Engels is de meest gebruikte taal in de handel, het onderwijs en de rechtspraak.
Over het algemeen zult u dus voldoende hebben aan het Engels. Een visitekaartje in het Engels volstaat. In bepaalde gevallen is het wel mogelijk dat u officiële documenten of bedrijfsinformatie in het Maleis ontvangt of het andersom van u verwacht wordt dat u documenten in het Maleis aanlevert. Wij verzorgen vertalingen van en naar het Maleis, ook van juridische, medische en technische documenten. Natuurlijk kunnen wij u ook van dienst zijn met Engelse vertalingen voor Maleisië.

2019-11-04T13:03:34.7015447Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin Vroom een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 44 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.