Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Montenegro

Zakendoen in Montenegro met vertaalbureau Snelvertaler

Zakendoen in Montenegro met Snelvertaler.

Wilt u binnenkort zaken gaan doen in het buitenland? Dan is het vanzelfsprekend belangrijk dat u vooraf op de hoogte bent van de cultuur, de gebruiken en gewoonten in dit land. In Montenegro bijvoorbeeld heerst een heel andere zakencultuur dan in Nederland. De experts van vertaalbureau Snelvertaler zetten graag alvast enkele tips op een rijtje met betrekking tot het zakendoen in Montenegro.

De ontmoeting

Gesprekken beginnen meestal met wat algemene beleefdheden. Het wordt niet op prijs gesteld direct over te gaan op zaken, u kunt het beste even afwachten tot uw zakenpartner daar zelf over begint. Vraag vooral naar de familie en achtergrond van uw gesprekspartner, dit zal zeer op prijs worden gesteld.

Een advocaat nodig?

Zakendoen in Montenegro komt aan op details. In veel gevallen ligt de grens tussen goed zakendoen en beledigen of zelfs omkopen heel dicht bij elkaar. Het is dan ook verstandig om een advocaat in te huren voor de zakelijke onderhandelingen die u gaat voeren. Zorg dat u een advocaat inhuurt die lid is van de lokale orde van advocaten. Deze hebben verstand van plaatselijke cultuur en kunnen u dus op allerlei handige manieren van dienst zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld perfect bepalen wanneer het moment is aangebroken om over zaken te praten, zonder dat ze daarbij uw gesprekspartner beledigen.

Voorzichtig met geschenken

Ook weten zij als geen ander hoe er omgegaan moet worden met relatiegeschenken zonder dat het gezien wordt als een poging tot omkoping. Ook kunnen ze u helpen bij de andere manier van onderhandelen en afdingen die geldt in dit land. Van een investering in een plaatselijke advocaat, zult u zeker geen spijt krijgen. Let er wel op dat deze advocaat lid is van de Orde van Advocaten in het land. Wanneer u niet direct wil onderhandelen over contracten is deze advocaat natuurlijk niet nodig en volstaat qua relatiegeschenk een fles wijn of een doos bonbons wanneer u bij hen thuis wordt uitgenodigd.

De taal

De officiële taal van Montenegro is het Montenegrijns. De taal is sterk verwant aan het Servisch, Bosnisch en Kroatisch. Door minderheden wordt ook het Servisch en Albanees gesproken. In sommige gebieden is het Albanees ook een officiële taal.
Snelvertaler is u graag van dienst bij het bepalen naar welke taal uw documenten vertaald moeten worden. Onze projectmanagers zijn u graag van dienst. Wij werken uitsluitend met professionele vertalers die moedertaalspreker zijn van de doeltaal. Bovendien zoeken we voor elk vertaalproject de juiste specialist, of u nu teksten van medische, juridische of technische aard wilt laten vertalen.

2019-11-08T13:55:34.4928637Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin Vroom een e‑mail

Ook nu staat snelvertaler voor u klaar.

Bel ons op 036-534 89 10

Vraag een offerte aan of stuur ons een e-mail met uw vraag.

ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.