Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Myanmar

Vertaalbureau Snelvertaler voor zakendoen in Myanmar

Onze projectmanagers staan u graag te woord.

In Azië zijn veel landen in economische opkomst. Een land met veel potentie, maar waar niet zo snel aan gedacht wordt, is Myanmar (ook wel Birma genoemd). Dit land telt maar liefst 65 miljoen inwoners en heeft alles in zich om een bloeiende economie te worden waar volop mee gehandeld kan worden. De zakelijke cultuur is echter behoorlijk verschillend van die in Nederland. In dit artikel geven we alvast wat tips voor het zakendoen in Myanmar.

Netwerkcultuur en vertrouwen

De zakencultuur in Myanmar is volledig gericht op een netwerk. Het is dan ook niet aan te raden om direct to the point te komen. Het kan zelfs zo zijn dat men verwacht dat u de eerste paar ontmoetingen niet te diep op het bedrijfsleven en zaken ingaat. Wacht daarom ook af totdat uw gesprekspartner zelf dieper op dergelijke zaken ingaat. Ook wordt er veel gewerkt met tussenpersonen. Waak ervoor dat u deze tussenpersonen niet onderschat en ze met respect behandelt. Ook met hen is het belangrijk om eerst activiteiten te ondernemen om elkaar beter te leren kennen. Hieruit blijkt ook dat de zakenrelatie volledig gebaseerd is op vertrouwen.

Fysiek contact

Een van de belangrijkste dingen om te weten is dat inwoners van dit land niet gewend zijn aan fysiek contact. Natuurlijk is een handdruk op zijn plaats bij een ontmoeting, maar op iemands schouder kloppen, een arm om iemand heen leggen of iemand aanraken tijdens het lachen is niet aan te raden.

Eer, familie en bedrijfscultuur

De inwoners van Myanmar zijn een trots volk. Het belangrijkste dat ze hebben is hun trots. Daar staat tegenover dat het ergste wat iemand kan overkomen het krenken van zijn of haar trots is. Let er dus op dat u niet de oorzaak bent van eventueel gezichtsverlies van een zakenrelatie. Zorg dat u altijd afspraken nakomt, op tijd komt en geen grappen maakt ten koste van iemand anders. Hierop zouden de onderhandelingen weleens voorgoed stuk kunnen lopen. Ook de familie is erg belangrijk. Vraag altijd beleefd en in het algemeen hoe het met de familie gaat, dit kunnen ze in Myanmar erg waarderen. Overigens wordt het bedrijf door veel mensen ook gezien als familie. De baas wordt daardoor vaak als een vaderfiguur gezien. Het zou dus zomaar kunnen dat zakelijk en privé bij veel mensen in Myanmar dwars door elkaar heen lopen. Dat kan soms lastig zijn voor mensen die gewend zijn om zakelijk en privé strikt gescheiden te houden en vereist soms enig aanpassingsvermogen.

De taal in Myanmar

De officiële taal van Myanmar is het Birmees, een taal die verwant is aan het Tibetaans en Chinees. Daarnaast wordt er door minderheden ook Chinees en Engels gesproken.
De taal kan een behoorlijke barrière vormen tijdens gesprekken. Vertaalbureau Snelvertaler kan u uitstekend van dienst zijn met het vertalen van zakelijke documenten of met tolkdiensten. Snelvertaler is met haar jarenlange ervaring en voldoende vaardigheden uitstekend geschikt om u te helpen. Of u nu een PowerPointpresentatie, uw visitekaartje of een contract vertaald wil hebben, of een tolk nodig heeft bij de onderhandelingen: wij regelen het voor u.

2019-11-04T11:20:24.3464685Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique Blom een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.