Zakendoen in Roemenië

De zakelijke cultuur van Roemenië.

Snelvertaler geeft tips voor het zakendoen in Roemenië.

Cultuurverschillen kunnen soms een behoorlijke hindernis vormen tijdens zakelijke onderhandelingen. Het is dan ook, zeker als u in het buitenland zaken wilt gaan doen, verstandig om goed op de hoogte te zijn van de gebruiken en gewoonten van uw gesprekspartner. Wanneer u bijvoorbeeld zaken wilt gaan doen in Roemenië, moet u met een aantal zaken rekening houden. Om u alvast een eindje op weg te helpen, zetten de experts van vertaalbureau Snelvertaler in dit artikel enkele tips op een rijtje met betrekking tot het zakendoen in Roemenië.

Investeer in een persoonlijke relatie

In Nederland is men gewend aan een directe aanpak. Men wil zo snel mogelijk tot zaken komen en deze ook vervolgens direct afhandelen. Wanneer u zaken gaat doen in Roemenië, is het niet verstandig om op deze manier te werk te gaan. Roemenen vinden vertrouwen en een persoonlijke relatie erg belangrijk als het gaat om zaken doen. Het is dus zaak om in eerste instantie te investeren in een persoonlijke relatie met uw potentiële zakenpartner. Begin niet te snel over zaken en wacht tot uw gesprekspartner erover begint. Laat zien dat u de tijd heeft voor uw gesprekspartner en ga altijd in op uitnodigingen. De kans is groot dat uw zakenrelatie u mee wilt nemen naar de hot spots van de stad. Wanneer u hierop in gaat, zult u er in een later stadium van de onderhandelingen uw voordeel mee kunnen doen.

Kleding en de eerste ontmoeting

In Roemenië hecht men behoorlijk veel waarde aan het dragen van de juiste kleding. Hierin is men erg formeel. Het is dan ook aan te raden om formeel en zakelijk gekleed te gaan. Mannen gaan gewoonlijk in pak met een das en vrouwen in een mantelpakje. Als u een afspraak heeft, is het erg belangrijk om op tijd te komen. Men hecht in Roemenië erg veel waarde aan punctualiteit. Zorg dan ook dat er niets op u aan te merken valt op dit gebied. Zorg ook dat u altijd voldoende visitekaartjes bij u heeft en geef elke aanwezige bij een gesprek een visitekaartje.

De taal

In Roemenië is de officiële taal het Roemeens, een Romaanse taal verwant aan onder andere het Frans en het Italiaans. Daarnaast wordt er door minderheden ook Duits, Russisch, Turks en Hongaars gesproken. In het internationale zakenleven van Roemenië bedient de oudere generatie zich vaak van het Frans, de jongere generatie gebruikt het Engels als algemene taal. U kunt natuurlijk indruk maken door uw zakelijke documenten te laten vertalen naar het Roemeens. Vertaalbureau Snelvertaler werkt samen met professionele vertalers die het Roemeens als moedertaal hebben. Bovendien hebben wij voor elk vakgebied de juiste specialist in huis. Wij werken graag met u samen om de juiste match voor uw document te vinden.

2019-03-08T14:52:14.5171827Z

Ralph van het Nederend
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Male83950
customer service
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 52 vertalers gaven ons een score van 4,9 uit 5.