Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Servië

Zakendoen in het buitenland is niet altijd even gemakkelijk. Naast de verschillen in taal, die vaak voor een behoorlijke barrière kunnen zorgen, zijn er vaak ook andere gebruiken en gewoonten in de zakelijke cultuur. In Servië kijkt men bijvoorbeeld op een andere manier tegen zakendoen aan dan in Nederland. Bent u van plan om zaken te gaan doen in dit land? In dit artikel helpen onze experts u alvast op weg door enkele belangrijke regels te beschrijven uit de zakencultuur van Servië.

De ontmoeting

Bij het voorstellen is het van belang om eerst uw titel en die van uw collega's te noemen, gevolgd door de achternaam. Voornamen worden enkel gebruikt als er al een persoonlijke relatie is opgebouwd. Het is verstandig om eerst naar het privéleven van uw gesprekspartner te vragen of naar het leven in Servië. Wacht met het praten over zaken totdat uw gesprekspartner hierover begint. Zo weet u zeker dat u niet te direct bent. Men is in Servië namelijk veel minder direct en men wil veel meer over u persoonlijk weten. Laat zien dat u de tijd neemt voor uw gesprekspartner en oprecht geïnteresseerd bent, zodat hij u zal gaan vertrouwen.

Bij uw zakenpartner thuis

De kans is groot dat u na de eerste of tweede afspraak bij uw gesprekspartner thuis wordt uitgenodigd. Sla deze uitnodiging niet af; het is een grote eer om bij iemand thuis te mogen komen. Zorg dat u ook een geschenk bij hebt wanneer u iemand thuis bezoekt. Denk daarbij aan een speciale wijn of een doos bonbons. Ook een bloemetje voor de gastvrouw zal het goed doen. Let erop dat u bij iemand thuis geen eten of drinken weigert; dit kan als een belediging ervaren worden. Enkel wanneer u met de auto bent, is het geoorloofd om een alcoholische consumptie te weigeren.

De taal

In Servië worden verschillende talen gesproken, waaronder Servisch, Albanees, Hongaars, Roemeens, Kroatisch en Slowaaks. Het Servisch is de officiële taal. Wij helpen u graag met vertalingen van en naar het Servisch, maar ook voor andere talen of advies over welke taal nodig is kunt u bij on terecht. Wij beschikken over een groot bestand ervaren, professionele vertalers die moedertaalspreker zijn de doeltaal. Bovendien hebben wij voor elk vakgebied de juiste specialist in huis, of het nu een medische, juridische, agrarische of marketingtekst betreft. Neemt u gerust contact op met één van onze projectmanagers voor meer informatie.

2019-11-08T13:51:16.0482711Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique Blom een e‑mail

Ook nu staat snelvertaler voor u klaar.

Bel ons op 036-534 89 10

Vraag een offerte aan of stuur ons een e-mail met uw vraag.

ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.