Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Slowakije

Zakendoen in Slowakije met vertaalbureau Snelvertaler
De uitbreiding van de EU met voormalige Oost-Europese landen maakt een expansie naar deze landen voor veel bedrijven aantrekkelijk. Andersom zien ook veel Slowaken het samenwerken met Nederlanders als buitenkans die met beide handen aangegrepen wordt. Door de openstelling van de grenzen lijken de mogelijkheden eindeloos, maar zakendoen in Slowakije is heel anders dan in Nederland. Enig inzicht in de hiërarchische structuur en de cultuur van het land is noodzakelijk om de onderneming te laten slagen. De Slowaakse handelsmentaliteit is een mengeling tussen die van West Europa en Amerika aan de ene en Oost Europa en Rusland aan de andere kant. Dit kan voor veel verwarring zorgen, niet in de laatste plaats door de taalbarrière.

Belangrijke culturele verschillen bij het zakendoen in Slowakije

Wie zaken wil doen in Slowakije doet er goed aan zich hierop voor te bereiden, door enige kennis te hebben over belangrijke culturele verschillen. Met onderstaande tips kunt u zich alvast een duidelijk beeld vormen over de Slowaakse business etiquette. Dit zal bijdragen aan onderling begrip en een succesvolle samenwerking.

Tip 1: Hiërarchie

In Slowakije gelden titels als statussymbool: deze worden op alle visitekaartjes vermeld. Het is belangrijk om een academische titel te vermelden, omdat dit het aanzien verhoogt en een eventuele samenwerking bespoedigt. Beslissingen, hoe klein dan ook, worden alleen door de top genomen.

Tip 2: Bouw relaties op en win het vertrouwen

Een eerste afspraak dient voor Slowaken niet om over zaken te praten, maar om de ander te peilen. Het is noodzakelijk om hiervoor niet alleen tijd vrij te maken, maar ook serieus over te komen, zonder daarbij de gewenste betrekkingen aan te halen. Sociale contacten opbouwen voordat zaken besproken worden, behoort tot de ongeschreven regels van het zakendoen in Slowakije.

Tip 3: Zakelijk contact

Is de relatie opgebouwd en het vertrouwen gewonnen, dan moet u als gespreks– en potentiële zakenpartner een serieuze indruk wekken. Direct oogcontact, beleefdheid en betrouwbaarheid in het nakomen van afspraken zijn hierbij van groot belang. Kritiek en een duidelijk ‘nee’ worden niet gewaardeerd en zullen toekomstige samenwerkingen stagneren.

Tip 4: Afspraken maken

Zakendoen in Slowakije betekent ruim van te voren afspraken vastleggen en gesprekken op tijd (enkele weken ervoor) aanvragen. Wordt correspondentie per fax of brief gevoerd, dan is het noodzakelijk om na te gaan of deze bij de juiste persoon en tijdig aan zijn gekomen. Vertragingen kunnen voor onnodig tijdsverlies en niet nagekomen afspraken zorgen. Bevestig een gemaakte afspraak een paar dagen van te voren, zodat u niet onverrichter zake huiswaarts keert.

Tip 5: Imago

Voor Slowaken is het imago van een bedrijf erg belangrijk. Daarnaast worden lokale producten geprefereerd boven buitenlandse producten. Kritiek hierover zal daarom funest zijn. Wie toch zijn eigen producten wil lanceren, zal hiervoor langzaam moeten werken aan de overtuiging van het nut van het buitenlandse product.

Taalhulp

Hoewel het Engels als handelstaal toeneemt, wordt in veel gevallen nog het Duits gehanteerd in Slowakije. Daarnaast wordt ook Russisch gesproken. Om misverstanden te voorkomen is het vaak verstandig een professioneel vertaalbureau in te schakelen. Onze professionele vertalers en tolken kunnen zowel schriftelijk als mondeling helpen bij het zakendoen in Slowakije.

2019-10-31T08:26:04.5879020Z
Erwin Vroom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Erwin Vroom een e‑mail

Ook nu staat snelvertaler voor u klaar.

Bel ons op 036-534 89 10

Vraag een offerte aan of stuur ons een e-mail met uw vraag.

ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.