Snel
vertaler
Snel, vakkundig en betrouwbaar
Snel, vakkundig en betrouwbaar

Zakendoen in Turkije

Turkse vlag
Turkije is een sterke en snel groeiende economie vol met kansen. Juist door die sterke groei en de daaraan gekoppelde vraag naar westerse producten, proberen Nederlandse ondernemers hun waren in Turkije op de markt te krijgen. Het zakendoen in Turkije is echter een wereld van verschil vergeleken met de situatie in Nederland.

De Turkse economie drijft op de midden- en kleinbedrijven die vaak al jaren in de familie zijn. Hierdoor is de hiërarchie heel anders dan in Nederland. De oudste man in het bedrijf is vaak de baas en degene die de sterkste stem heeft in beslissingen. Door de hiërarchie is het ook belangrijk te onthouden dat u tijdens besprekingen of vergaderingen de oudste man eerst begroet, om vervolgens de zakenpartners van oud naar jong af te gaan.

Tip 1: De eerste ontmoeting

Een zakelijke bespreking begint meestal op een uiterst informele manier. De ferme handdruk wordt vaak opgevolgd door een brede glimlach en een gesprek over de reis, familie en andere voor de bespreking irrelevante onderwerpen. Vervolgens wordt u voorgesteld aan de overige aanwezigen, aflopend van oud naar jong.

Tip 2: Uitgebreid

Turken zijn van nature erg gastvrije mensen, zo ook tijdens een zakenbijeenkomst. Een bijeenkomst met een potentiële zakenpartner gaat meestal gepaard met een uitgebreide maaltijd. Trek dus altijd een paar uur uit voor uw afspraak. Houd er wel rekening mee dat wanneer u uw Turkse zakenpartner naar Nederland haalt, deze dezelfde behandeling verwacht. Trek dus ook in Nederland ruim voldoende tijd uit voor uw ontmoeting. De gastheer betaalt overigens altijd de rekening.

Tip 3: Persoonlijk

Turken zijn emotionele mensen. Ze vatten al snel uitspraken persoonlijk op, terwijl dat misschien helemaal niet zo bedoeld is. Probeer dus altijd goed op uw woorden te letten. Als u vriendelijk bent en een open houding aanneemt, wordt dat goed opgevat en zal het uw bespreking ten goede komen. Het wordt erg gewaardeerd als u ook interesse in uw gastheer toont.

Tip 4: Punctueel en vertrouwen

Kijk er niet van op dat een afgesproken tijd ruim wordt overschreden. Hoewel de Turkse zakenman meestal zelf minimaal een half uur te laat arriveert, houdt deze er wel van als u op tijd bent. Zo geeft u aan dat u te vertrouwen bent, en een Turk geeft veel om vertrouwen. Als u als zakenman het vertrouwen van uw Turkse collega kunt winnen, heeft u een streepje voor op andere ondernemers.

2020-10-21T07:04:37.5461868Z
Frederique Blom
Wilt u meer weten?

Onze specialist beantwoordt graag direct uw vragen.

Stuur Frederique Blom een e‑mail
ISO 9001ISO 17100VViN EUATCTekomATAKiva supporter logoEU GDPR
Professionele vertalers kiezen voor ons vertaalbureau. Snelvertaler is een corporate member van vertalerorganisatie ProZ. 42 vertalers gaven ons een score van 5,0 uit 5.